0

Kwota: 0,00 


Brak produktów w koszyku.

Zaznacz stronę

Technologia

Nasza pasja sprawiła, że odnaleźliśmy metodę wydobywania stuprocentowego smaku mięsa. Zainspirowani tradycją i zafascynowani nowoczesną technologią kreujemy specjały godne zapamiętania.

Technologia wytwarzania naszych wędlin wiąże się ze ściśle określonymi procesami. Podzielona na kilka etapów (od składania zamówień do ich odbioru), tworzy plan produkcji. Rzadko kto zdaje sobie sprawę, że już w momencie złożenia zamówienia, „maszyna produkcyjna” zostaje uruchomiona. Zacznijmy jednak od początku, czyli od degustacji.

Podczas spotkań kulinarnych, organizowanych w naszej wytwórni (lub w różnych miejscach w kraju) rozpoczyna się pierwszy etap. To wtedy zabieramy Was w podróż do naszego wędliniarskiego świata i odkrywamy tajemnicę tworzenia pasjonujących smaków. Nasi goście, degustując wyroby, już wtedy stają się poniekąd członkami Klubu Bastionu Smaku – jedynej furtki, umożliwiającej zakup wędlin. Składając zapotrzebowanie w e-sklepie, trafiają do nas sprecyzowane informację o tym, jakie wędliny będziemy tworzyć. Tym samym wiemy jaką konkretną ilość surowca potrzebujemy do każdej indywidualnej produkcji. W tym miejscu należy także zaznaczyć, że realizacja zleceń jest ściśle określona i wynika wprost z wcześniej ustalanego harmonogramu składania zamówień i produkcji.

Po zamknięciu „bramki zamówień”, rozpoczyna się drugi etap produkcji. Wtedy właśnie następuje analiza zleceń oraz przesłanie zapotrzebowania na surowiec naszemu certyfikowanemu producentowi.

Bezpośrednio po rozbiorze (odbywającym się w godzinach nocnych), dostawca pakuje, certyfikuje wyselekcjonowane partie najwyższej jakości mięsa, a następnie w godzinach porannych dostarcza je do naszej wytwórni. Tego samego dnia zaczynamy formowanie, czyli trzeci etap produkcji.

Wykorzystując tylko i wyłącznie pracę własnych rąk, nadajemy mięśniom odpowiedni kształt oraz wielkość, selekcjonujemy kawałki do wyrobu kiełbas oraz przygotowujemy surowiec pod nasze specjały. Równolegle z formowaniem wędlin, ręcznie przygotowujemy – odpowiednie dla każdego produktu – mieszanki przypraw, roślin i ziół, które tworzą tzw. balsamy. To nimi otaczamy każdy poszczególny kawałek mięsa, macerując go „na sucho”. W tym miejscu warto podkreślić jedną, bardzo istotną rzecz, która z punkt widzenia najwyższej jakości produktów jest kluczowa.

Od momentu rozbioru partii surowca przez producenta, transportu do naszej wytwórni oraz rozpoczęcia obróbki, formowania, aż do momentu macerowania przyszłych wędlin, mija zaledwie kilkanaście godzin pierwszej doby.

„Balsamowanie” rozpoczyna czwarty etap produkcji, zwany leżakowaniem.

To bardzo ważny etap, wymagający czasu i odpowiedniego ułożenia produktów. To czas, w którym mięso wchłania każde najdrobniejsze składniki drogocennych przypraw, ziół i roślin. Wtedy właśnie następuje kompozycja podstawowej bazy smaków i aromatów, poddawanych doprecyzowaniu podczas wędzenia – piątego etapu produkcji.

W odpowiednim dniu, o odpowiedniej godzinie, nie wcześniej i nie później, rozpoczyna się wędzenie i trwa kilka dni. W tym czasie nasze wędliny kilkukrotnie i naprzemiennie trafiają do rozgrzanego aromatycznego dymu, świeżego kontrolowanego powietrza. Pieczołowicie dbamy o moment osiągania odpowiedniej temperatury wędlin, który jest sygnałem do odpoczynku, żeby zebrać siły na kolejną kąpieli w dymie. Tak, w ściśle określonych cyklach dla poszczególnych gatunków wędlin, nabierają one aromatu.

Warto zaznaczyć, że gatunki okorowanych drzew używanych w procesie wędzenia również podlegają starannemu doborowi i selekcji. Po uwędzeniu przysmaki trafiają do specjalnego miejsca, w którym rozpoczyna się ostatni już szósty etap, czyli odpoczynek. Wtedy nabierają charakterystycznej dla siebie kolorystyki, smaku i aromatu, czekając jednocześnie na odbiór.

Każdy dzień produkcji odbywa się według określonego planu. Wszystko ma swój czas i miejsce. Nikt nikogo nie pogania, nikt niczego nie stara się przyśpieszyć.

Na tajemnicę sukcesu, oprócz obszernej wiedzy w zakresie przetwórstwa mięsnego, umiejętnej kompozycji przypraw, ziół i roślin czy też kompleksowego planowania sprzedaży, składają się między innymi – opisane wyżej – etapy produkcji.

Niepisana umowa z członkami naszego Klubu nakłada na nas obowiązek udoskonalania naszych wyrobów. Dlatego stale poszukujemy najlepszych rozwiązań technologicznych, zaopatrujemy się w zioła, rośliny oraz przyprawy z najdalszych zakątków świata, poszukujemy i kreujemy nowe smaki, żeby prezentować je podczas naszych degustacji.

Bastion Smaku powstał przede wszystkim z pasji. Z pasji do wyjątkowych ludzi,
z pasji do zdrowego odżywiania oraz z pasji do ziół i roślin, które… z natury rzeczy są wyjątkowe.

Dołącz do Klubu Bastion Smaku

Zapisz się na degustację, a my zorganizujemy resztę

Tradycyjne wędliny

Tradycyjny smak naszych wędlin przeniesie Was w czasie do lat dzieciństwa, bo zamykamy w nich historię i wspomnienia. Chcemy się z Wami dzielić tymi wyjątkowymi smakami.

Kontakt z nami

Bastion Smaku Sp. z o.o.

10-687 Olsztyn, Ruś 2
Telefon: +48 601 428 149
E-mail: sklep@bastionsmaku.pl

Subscribe to our newsletter