Technologia

Nasza pasja sprawiła, że odnaleźliśmy metodę wydobywania stuprocentowego smaku mięsa. Zainspirowani tradycją i zafascynowani nowoczesną technologią kreujemy specjały godne zapamiętania.

Do masowej produkcji żywności wykorzystuje się obecnie szereg substancji dodatkowych. Najwięcej zużywa się ich w przemyśle mięsnym, a także mleczarskim oraz w cukiernictwie. Stosowanie dodatków wymuszone jest przede wszystkim względami technologicznymi oraz ekonomicznymi, co z oczywistych względów nie przekłada się na zdrowie konsumentów.

Zespół Bastionu Smaku opracował innowacyjny proces technologiczny, który nie tylko pozwala na wydobycie smaku z naturalnego mięsa i dodanie mu wykwintności dzięki aromatycznym ziołom, ale przede wszystkim umożliwia wyprodukowanie wędliny bez chemii spożywczej. To wszystko dzięki opracowanemu przez nas innowacyjnemu procesowi technologicznemu NEWECO, dzięki któremu nasze wędliny są całkowicie wolne od wszelkich dodatków funkcjonalnych.

Wskazujemy również, że akredytowane sprawozdania z przeprowadzonych badań laboratoryjnych, które zostały zaakceptowane przez upoważnione do tego celu służby weterynaryjne, potwierdziły:

1. Wysoki poziom higieny środowiska produkcyjnego

2. Przestrzeganie procedur wewnętrznych przez zespół Bastionu Smaku

3. Wysoką jakość innowacyjnych produktów Bastionu Smaku:

  • innowacyjne produkty nie zawierają wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych (WWA) dzięki użytej innowacyjnej technologii NEWECO;
  • wskaźniki dla produktów konkurencji w odniesieniu do masy suchej plasują się w granicach 12-15% zaś nasze produkty osiągająwskaźniki między 39% a 89%, co daje wzrost jakościowy od konkurencyjnych produktów o nawet 400%;
  • zawartość kolagenu w białku np. w Przysmaku Dziadka to 48,7%;
  • dzięki przeprowadzeniu akredytowanych badań laboratoryjnych określono i wskazano – najniższy z możliwych czyli <0,2 g/100g – wskaźnik zawartości skrobi w produktach Bastionu Smaku, co potwierdza skuteczności zastosowania procesu technologicznego NEWECO.
W chwili obecnej technologia wytwarzania produktów opiera się w przeważającej większości na pracy ręcznej. Poszukujemy wciąż nowych rozwiązań technologicznych oraz procesów produkcyjnych, w celu zaspokojenia potrzeb stale rosnącej liczby odbiorców naszych wyrobów.

Dołącz do Klubu Bastion Smaku

Zapisz się na degustację, a my zorganizujemy resztę

Tradycyjne wędliny

Tradycyjny smak naszych wędlin przeniesie Was w czasie do lat dzieciństwa, bo zamykamy w nich historię i wspomnienia. Chcemy się z Wami dzielić tymi wyjątkowymi smakami.

Kontakt z nami

Bastion Smaku Sp. z o.o.

10-687 Olsztyn, Ruś 2
Telefon: +48 601 428 149
E-mail: sklep@bastionsmaku.pl