0

Kwota: 0,00 


Brak produktów w koszyku.

Zaznacz stronę

Zasady przechowywania

Poznaj sposoby prawidłowego przechowywania naszych wędlin. Dzięki nim będziesz się cieszyć ich smakiem i aromatem przez długi czas.

Dobra kondycja dojrzewających wędlin suszonych oraz wędzonych zależy od wielu czynników.

Traktuj je we właściwy sposób, a zachowasz ich świeżość na długi czas.

W pierwszej kolejności osusz wędlinę!

Po wyjęciu wędliny z opakowania bezzwłocznie ją osusz. Rozwieś ją w taki sposób, aby nie dotykała innych wędlin. Będzie idealnie jeśli umieścisz ją w przewiewnym miejscu (np. w pobliżu okna lub w spiżarni) zachowując jednocześnie temperaturę pokojową. W pierwszej fazie osuszania wędliny rozszczelnić okno. Świeże powietrze owieje wędlinę przez co szybciej osiągnie swoją optymalną wilgotność.

Zwróć szczególną uwagę na wilgotność powietrza. Powierzchnia wędlin, które przechowuje się w odpowiednich warunkach, powinna stać się sucha. Dotyczy to również wędlin, na których występuje panierka.

Wędliny, które znajdą się w lodówce , nie powinny stykać się z innym pożywieniem. Zapewnij im jak największy obieg powietrza, a wędliny niech leżą jak najbardziej luźno. Nie przykrywaj wędlin i nie przechowuj ich w zamkniętym opakowaniu.

Jak zakonserwować idealny smak wędliny?

Gdy stopień wysuszenia wędliny będzie optymalny i osiągnie ona pożądany smak, przetrzyj ją oliwą. Dzięki temu, zamknięte pory w wędlinie będą odporne na dalsze wysychanie, a optymalna wilgotność sprawi, że będziesz czerpać największą satysfakcję ze smaku.

Jakie błędy można popełnić przy przechowywaniu?

wędlina znajduje się z innymi produktami w lodówce bez wypakowania;
produkty zostały przykryte lub zamknięte w opakowaniu;
nie zapewniono produktom odpowiedniej cyrkulacji powietrza;
wędlinę wywieszono w bardzo wilgotnym pomieszczeniu;
wędlina miała styczność z innymi wędlinami.

NIE ZAWIJAJ

Wędlin zawiniętych w papier, ścierkę czy ręcznik papierowy nie wkładaj nigdy do lodówki. Grozi im uduszenie i pokryją się pleśnią. Zwłaszcza te dojrzewające.

WYJMIJ Z OPAKOWANIA

Przed włożeniem wędliny do lodówki wyjmij ją z opakowania. W lodówce nigdy nie zostawiaj jej w otwartym worku VAC lub zawiniętej w papier. Grozi to kulinarną katastrofą.

ROZWAGA I UWAGA

Wędlin dojrzewających suszonych nie wywieszaj w bardzo wilgotnym miejscu. Są spragnione wody, dlatego przy każdej okazji będą poszukiwały i pobierały jej najmniejszą cząstkę.

DAJ JEJ ODDYCHAĆ

Zapewnij wędlinie odpowiednią cyrkulację powietrza. Niech swobodnie oddycha. Wędliny dojrzewające poza lodówką najlepiej powieś przy oknie, a te w lodówce niech mają swój własny, osobisty talerz.

SPRAWDŹ OPAKOWANIE

Sprawdzaj opakowanie hermetyczne, w którym znajduje się wędlina. Dotyczy to zwłaszcza tych produktów, które przechowujesz już dłuższy czas. Jeśli opakowanie się rozszczelniło, koniecznie wypakuj z niego wędlinę.

UNIKAJ KONTAKTU

Wędliny nie powinny dotykać innego pożywienia oraz półek lodówki. Te, które dosuszają się poza lodówką, najlepiej powstrzymać od romansu z meblami.

schab barona

Chcesz zamówić nasze wędliny?

Wypełnij formularz kontaktowy.

Tradycyjne wędliny

Tradycyjny smak naszych wędlin przeniesie Was w czasie do lat dzieciństwa, bo zamykamy w nich historię i wspomnienia. Chcemy się z Wami dzielić tymi wyjątkowymi smakami.

Kontakt z nami

Bastion Smaku Sp. z o.o.

10-687 Olsztyn, Ruś 2
Telefon: +48 601 428 149
E-mail: sklep@bastionsmaku.pl

Subscribe to our newsletter