Blog

Peklosól vs Zdrowie

Artykuł pt. "Cała prawda o przemyśle mięsnym", który przedstawiliśmy na naszym blogu, wywołał wiele pytań od naszych klientów. Zainteresowanie tematem było bardzo duże (co dało się zauważyć w komentarzach na naszym Facebook`owym profilu oraz w licznych...

Cała prawda o…

Cała prawda o przemyśle mięsnym. Po obejrzeniu reportażu zaprezentowanego na antenie TVN24BiS z cyklu Ewa Ewart poleca „Cała prawda o przemyśle mięsnym”, postanowiliśmy podzielić się z Wami informacjami, które wstrząsnęły na pewno nie jednym odbiorcą. Reportaż był na...

Jak przechowywać wędliny?

Dobra kondycja naszych dojrzewających wędlin suszonych oraz wędzonych zależy od wielu czynników. Aby zachowały jak najdłużej swoją świeżość, należy traktować je we właściwy sposób. Jak? O tym opowiada Mistrz Jacek Łomżyński.

Koniec wieprzowych demonów?

Dlaczego wieprzowina jest tak popularna pomimo tak słabego PR-u? Czy rezygnacja z  jedzenia wieprzowiny w imię zdrowia ma sens? Debata w tej kwestii zdaje się nie mieć końca. Moment, w którym rozprawimy się wieprzowymi demonami zbliża się nieubłaganie. WIEPRZOWE...

Wybaczcie weganie!

Wybaczcie Weganie, ale to jedzenie mięsa zrobiło z nas ludzi Naturę i naukę nie obchodzi ludzkie postrzeganie świata i poglądy dotyczące niemal każdej dziedziny życia. Także weganizmu. I teraz  – żeby było jasne – nie hejtujemy wegan (wręcz podziwiamy ich silną wolę)....

Pieprz Cayenne

Przyprawy i zioła definiują smak naszych wędlin i sprawiają, że są wyjątkowe. Lubimy eksperymentować łącząc nowe aromaty i zapachy. Jednocześnie, niezwykle ważny jest dla nas aspekt zdrowotny naszych ziołowych mieszanek, w których dojrzewają nasze mięsa. Niektórym z...

Podrabiane wędliny

Wiecie, że niektórzy producenci nazywają swoje wyroby „wędlinami” nawet jeśli zawierają jedynie 30%-50% mięsa? Niestety pozwala na to prawo i zgodnie z nim, za jakość wyrobów odpowiadają wytwórcy, którzy sami sobie tworzą standardy. Wiemy, że doba jest krótka – nasza...

Slow Food

Dobra kuchnia to nie tylko wyważona ilość tłuszczu i kalorii, czy bogactwo wartości odżywczych. Dobra kuchnia to przede wszystkim dobór odpowiednich składników, wiedza o ich pochodzeniu oraz sposobie wytworzenia. Między innymi w tym celu powstał międzynarodowy ruch Slow Food…

Tymianek

Zastanawiacie się skąd w tyle odwagi w naszych wędlinach? Odpowiedź jest prosta – dodaje jej pełne tajemnic zioło - tymianek, którego nazwa pochodzi od greckiego „thymon", co oznacza "odważny". Śmiało korzystamy z dobrodziejstw, jakie ofiarowuje ta niepozornie...

Tradycyjne wędliny

Tradycyjny smak naszych wędlin przeniesie Was w czasie do lat dzieciństwa, bo zamykamy w nich historię i wspomnienia. Chcemy się z Wami dzielić tymi wyjątkowymi smakami.

Kontakt z nami

Bastion Smaku Sp. z o.o.

10-687 Olsztyn, Ruś 2
Telefon: +48 601 428 149
E-mail: sklep@bastionsmaku.pl