Blog

Peklosól vs Zdrowie

Artykuł pt. "Cała prawda o przemyśle mięsnym", który przedstawiliśmy na naszym blogu, wywołał wiele pytań od naszych klientów. Zainteresowanie tematem było bardzo duże (co dało się zauważyć w komentarzach na naszym Facebook`owym profilu oraz w licznych...

Cała prawda o przemyśle mięsnym

Cała prawda o przemyśle mięsnym. Po obejrzeniu reportażu zaprezentowanego na antenie TVN24BiS z cyklu Ewa Ewart poleca „Cała prawda o przemyśle mięsnym”, postanowiliśmy podzielić się z Wami informacjami, które wstrząsnęły na pewno nie jednym odbiorcą. Reportaż był na...

W jaki sposób przechowywać wędliny?

Dobra kondycja naszych dojrzewających wędlin suszonych oraz wędzonych zależy od wielu czynników. Aby zachowały jak najdłużej swoją świeżość, należy traktować je we właściwy sposób. Jak? O tym opowiada Mistrz Jacek Łomżyński.

PRADAWNE SMAKI

Wędliny bez chemii to rzadkość. Są jednak kreatorzy smaków, którzy w dobie wzmożonej konsumpcji mięsa oparli swój wędliniarski biznes na prawdzie. PRADAWNE SMAKI - wywiad dla Magazynu OZEON z Tomaszem Kusiem, członkiem Zarządu Bastionu Smaku. Jesteśmy w Parku...

Koniec wieprzowych demonów?

Dlaczego wieprzowina jest tak popularna pomimo tak słabego PR-u? Czy rezygnacja z  jedzenia wieprzowiny w imię zdrowia ma sens? Debata w tej kwestii zdaje się nie mieć końca. Moment, w którym rozprawimy się wieprzowymi demonami zbliża się nieubłaganie. WIEPRZOWE...

Wybaczcie weganie!

Wybaczcie Weganie, ale to jedzenie mięsa zrobiło z nas ludzi Naturę i naukę nie obchodzi ludzkie postrzeganie świata i poglądy dotyczące niemal każdej dziedziny życia. Także weganizmu. I teraz  – żeby było jasne – nie hejtujemy wegan (wręcz podziwiamy ich silną wolę)....

Pieprz Cayenne

Przyprawy i zioła definiują smak naszych wędlin i sprawiają, że są wyjątkowe. Lubimy eksperymentować łącząc nowe aromaty i zapachy. Jednocześnie, niezwykle ważny jest dla nas aspekt zdrowotny naszych ziołowych mieszanek, w których dojrzewają nasze mięsa. Niektórym z...

Podrabiane wędliny

Wiecie, że niektórzy producenci nazywają swoje wyroby „wędlinami” nawet jeśli zawierają jedynie 30%-50% mięsa? Niestety pozwala na to prawo i zgodnie z nim, za jakość wyrobów odpowiadają wytwórcy, którzy sami sobie tworzą standardy. Wiemy, że doba jest krótka – nasza...

Slow Food

Dobra kuchnia to nie tylko wyważona ilość tłuszczu i kalorii, czy bogactwo wartości odżywczych. Dobra kuchnia to przede wszystkim dobór odpowiednich składników, wiedza o ich pochodzeniu oraz sposobie wytworzenia. Między innymi w tym celu powstał międzynarodowy ruch Slow Food…

Tradycyjne wędliny

Tradycyjny smak naszych wędlin przeniesie Was w czasie do lat dzieciństwa, bo zamykamy w nich historię i wspomnienia. Chcemy się z Wami dzielić tymi wyjątkowymi smakami.

Kontakt z nami

Bastion Smaku Sp. z o.o.

10-687 Olsztyn, Ruś 2
Telefon: +48 601 428 149
E-mail: sklep@bastionsmaku.pl