0

Kwota: 0,00 


Brak produktów w koszyku.

Zaznacz stronę

Blog

“Majeran to ziele szczególnie lubiane, potrawom przydaje smaku i zapachu, dom, który mu hołduje, spod dobrego jest znaku.”

(Ł. Danielewska)

Majeranek ogrodowy (Origanum Majorana L. syn. Majorana hortensis) znany też pod nazwą majeran, majoran ogrodowy, kiełbaśnik, kołdunowe ziele, lebiodka majeranek.

Nazwa wywodzi się od arabskiego „marjamie” – inaczej trwały, niewiędnący. Ojczyzną tego kuzyna oregano są obszary od Libii i Egiptu poprzez Półwysep Arabski do Indii. Od starożytności znany jest jako przyprawa i lek. Wówczas jego ranga urastała do świętej – używany był jako roślina rytualna.

W Europie majeranek poznano w XI w. Najpierw był on uprawiany w ogrodach benedyktyńskich i używany jako przyprawa do sporządzania słynnych likierów, później pojawił się w ogrodach przydomowych. Był tradycyjnym symbolem miłości – przez Rzymian używany jako afrodyzjak.

Dawne ceremonie są dla nas niezwykle inspirujące, ale my lubimy tworzyć własne rytuały. Aby stworzyć doskonały smak mięs musieliśmy zgłębić tajemnice ziół.

Sekretem majeranku jest jego wyrazisty, przyjemny, korzenny smak i słodko – sosnowy zapach, jednak dopiero w połączeniu z innymi ziołami wydobywa niepowtarzalny aromat naszych wyrobów.

Tworząc nasze produkty w zgodzie z Naturą, odczuwamy jednocześnie potrzebę uświadamiania Was, jak wiele możemy od Niej dostać.

Zatem wiedzcie, że nie tylko smak i zapach majeranku są wyjątkowe. Zaskakujący jest fakt, jak szerokie są jego właściwości lecznicze wykorzystywane od lat w medycynie naturalnej. Majeranek ma właściwości przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, wzmacnia odporność, ułatwia gojenie się ran, poprawia trawienie. Majeranek to także sprawdzony sposób na katar, kaszel i chore zatoki. Wzmacnia układ sercowo-naczyniowy i układ krążenia, działa relaksująco, uspokajająco i przeciwdepresyjnie.To składnik idealny do produkcji maści, naparów, olejków. Ponadto majeranek zawiera sporą ilość minerałów takich jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk oraz witaminy: C, B6, A, E, K, tiaminę, ryboflawinę, niacynę i kwas foliowy.

UWAGA! W dużych ilościach może oszałamiać.

Pozwólcie zatem, że to my będziemy Wam dozować to zioło w wyważonych proporcjach – skosztujcie naszych przysmaków – tak będzie bezpieczniej.

Subscribe to our newsletter