0

Kwota: 0,00 


Brak produktów w koszyku.

Zaznacz stronę

Blog

Zastanawiacie się skąd w tyle odwagi w naszych wędlinach? Odpowiedź jest prosta – dodaje jej pełne tajemnic zioło – tymianek, którego nazwa pochodzi od greckiego „thymon”, co oznacza „odważny”. Śmiało korzystamy z dobrodziejstw, jakie ofiarowuje ta niepozornie wyglądająca roślina.

Tymianek właściwy (Thymus vulgaris L. ) – inaczej macierzanka włoska, macierzanka tymianek, macierzanka pospolita – niewielka krzewinka pochodząca z krajów śródziemnomorskich jest ziołem znanym ludzkości od tysięcy lat. Ceniony już od czasów starożytnych jako lek, przyprawa i kadzidło. Przepisy wykorzystania tymianku jako przyprawy, m.in. do mięs, ryb i sosów podawane były już w V wieku n.e przez lekarza rzymskiego Aurelianusa Caeliusa. Najpóźniej w wieku XI tymianek dociera poza Alpy,
a wspomina o nim później wielu średniowiecznych i renesansowych zielarzy, m.in. św. Hildegarda, Albertus Magnus (Albert Wielki) i Paracelsus. Do Polski zakonnicy przynieśli to zioło w czasach królowej Bony.

Tymianek używany jest przede wszystkim w kuchni śródziemnomorskiej, ale i my doceniliśmy jego charakterystyczny, przyjemny zapach i lekko pikantny smak, nadający naszym wędlinom wyrazistości.

Jego wyjątkową woń odnajdziecie w wielu naszych produktach, których nowa odsłona już niebawem.
Jak zapewne wiecie, naturalne składniki to dla nas sprawa kluczowa. Warto więc dodać, że oprócz smaku i zapachu tymianek ma także wiele właściwości leczniczych, za które odpowiadają zawarte w nim składniki aktywne: tymol, flawonoidy, składniki mineralne i witaminy.
Tymol – olejek eteryczny, działa antybakteryjnie, ma właściwości wykrztuśne, więc może być stosowany przy kaszlu i infekcjach bakteryjnych gardła; wspomaga leczenie trądziku. Dzięki związkom flawonowym tymianek działa przeciwzapalnie oraz moczopędnie. Dodatkowo obniża ciśnienie tętnicze krwi, działa rozkurczowo i sprzyja oczyszczaniu dróg oddechowych.

Ponadto zwiera szereg składników mineralnych, m.in. żelazo, wapń, selen, mangan, potas i magnez oraz jest bardzo dobrym źródłem witaminy C i witamin z grupy B. Herbata zaparzona z liści tymianku wspomaga pracę jelit oraz przyspiesza metabolizm.
Czy teraz już jesteście przekonani na 100%, że dbamy nie tylko o rozkosze podniebienia, lecz także o Wasze zdrowie?