fbpx

0

Kwota: 0,00 


Brak produktów w koszyku.

Zaznacz stronę

Blog

Jeśli nie wiesz w jaki sposób przechowywać nasze wędliny to koniecznie przeczytaj ten artykuł. Mistrz Jacek zdradza kilka sekretów i podpowiada jak wydłużyć ich “życie”.

Dobra kondycja dojrzewających wędlin suszonych oraz wędzonych zależy od wielu czynników. Aby zachowały jak najdłużej swoją świeżość, należy traktować je we właściwy sposób.

Moje wskazówki dotyczą naszych produktów. Dzięki nim dowiesz się jak przechowywać nasze wędliny (sprzedawane luzem, jak również w opakowaniach VAC). Dzięki wskazówkom znacząco wydłużysz czas przechowywania wędlin i nie stracą walorów smakowych i jakościowych.

Do peklowania naszych wyrobów wykorzystujemy wyłącznie specjalnie dobrane mieszanki naturalnych ziół. Nie używamy solanek, a proces macerowania opiera się wyłącznie na „suchej” metodzie. Wilgotność mięsa wynika więc jedynie z naturalnych soków, które w nim występują.

Co należy zrobić w pierwszej kolejności? Przede wszystkim osusz wędlinę!

Po wyjęciu wędliny z opakowania przede wszystkim należy ją bezzwłocznie osuszyć. Konieczne jest  rozwieszenie jej w taki sposób, aby nie dotykała innych wędlin. Idealnym rozwiązaniem jest umieszczenie jej w przewiewnym miejscu, w temperaturze pokojowej, na przykład w spiżarni lub w pobliżu okna. W pierwszej fazie osuszania zalecam okno rozszczelnić, aby wędlinę owiewało świeże powietrze. Dzięki temu wędlina szybciej osiągnie swoją optymalną wilgotność.

Proces dojrzewania wędlin może przebiegać również w lodówce.

Najczęściej zalecam postępować tak z wędzonkami i kiełbasami. Radzę wówczas ułożyć je na ręczniku papierowym. Ręcznik ma za zadanie odebrać nadmiar wilgotności, odseparować wędliny od siebie oraz od półki lodówkowej. To również sposób na zachowanie czystości, bo panierka będzie się osypywać. Należy pamiętać, żeby wędlina leżała w lodówce w taki sposób, aby nie stykać się z innym pożywieniem w lodówce. Proszę się starać, aby obieg powietrza wokół wędliny był jak największy, a wędliny niech leżą jak najbardziej luźno. Nie zalecam przykrywania wędlin, lub co gorsza, zamykania ich w opakowaniach.

Dojrzewanie naszych specjałów zależy od temperatury ich przechowywania.

Im jest niższa, tym proces dojrzewania jest dłuższy. Powolne dojrzewanie wpływa niezwykle korzystnie na walory smakowe wędlin, ponieważ ich smak staje się przez to bardziej wykwintny.

Jeszcze raz podkreślam, że przy przechowywaniu wędlin należy zwrócić szczególną uwagę na wilgotność powietrza. Powierzchnia wędlin przechowywanych w odpowiednich warunkach powinna stać się sucha. Dotyczy to także wędlin, na których występuje panierka.

Czym jest biały nalot i jak z nim postępować?

Podczas procesu dojrzewania na wędlinach może pojawić się suchy nalot o białej barwie. Jest to tzw. „oszronienie”. To naturalne zjawisko, które powstaje w specyficznych warunkach. Podczas dojrzewania wędlin wytrącają się sole, które tworzą charakterystyczny biały nalot. Jest on bezpieczny dla zdrowia oraz nie ma wpływu na walory smakowe wyrobów.

Jak pozbyć się nalotu? Najszybszym i najprostszym sposobem pozbycia się nalotu jest przetarcie wędliny ściereczką nasączoną oliwą. Dodatkowo czynność ta pozwoli zamknąć pory wędliny, co znacznie spowolni proces jej dalszego wysuszania.

Jak zakonserwować idealny smak wędliny?

Po osuszeniu oraz przy odpowiednim przechowywaniu wędliny nadchodzi moment, w którym wędlina osiąga pożądany smak i stopień wysuszenia. To idealny czas na spowolnienie dalszego procesu dojrzewania. Wracam więc do tematu ściereczki nasączonej olejem. Technika ta może być z powodzeniem stosowana również w przypadku hamowania procesu dojrzewania – nie dotyczy to jedynie przypadków pojawienia się „oszronienia”.

Przecieranie olejem wędlin warto stosować prawie za każdym razem, zwłaszcza wtedy, gdy wędlina jest
w dobrej kondycji. Dzięki temu, zamknięte pory w wędlinie będą odporne na dalsze wysychanie, a optymalna wilgotność pozwoli czerpać największą satysfakcję ze smaku.

Jakie błędy można popełnić przy przechowywaniu?
  • wędlina znajduje się z innymi produktami w lodówce bez wypakowania;
  • produkty zostały przykryte lub zamknięte w opakowaniu;
  • nie zapewniono produktom odpowiedniej cyrkulacji powietrza;
  • wędlinę wywieszono w bardzo wilgotnym pomieszczeniu;
  • wędlina miała styczność z innymi wędlinami.
Jakie skutki może przynieść błędne przechowywanie?

Jeśli wędlina nie jest przechowywana zgodnie z zaleceniami, mogą pojawić się nieprzewidziane wykwity. Ich wystąpienie nie oznacza jednak, że produkty nie nadają się do spożycia. W takim przypadku wykwity należy usunąć poprzez ich zeskrobanie lub odcięcie fragmentu wędliny.

Przypomnę raz jeszcze 6 BŁĘDÓW w przechowywaniu wędlin, które najczęściej można popełnić.

1. NIE ZAWIJAJ

Wędlin zawiniętych w papier, ścierkę czy ręcznik papierowy nie wkładaj nigdy do lodówki. Grozi im uduszenie i pokryją się pleśnią. Zwłaszcza te dojrzewające.

2.WYJMIJ Z OPAKOWANIA

Przed włożeniem wędliny do lodówki wyjmij ją z opakowania. W lodówce nigdy nie zostawiaj jej w otwartym worku VAC lub zawiniętej w papier. Grozi to kulinarną katastrofą.

3. ROZWAGA I UWAGA

Wędlin dojrzewających suszonych nie wywieszaj w bardzo wilgotnym miejscu. Są spragnione wody, dlatego przy każdej okazji będą poszukiwały i pobierały jej najmniejszą cząstkę.

4. DAJ JEJ ODDYCHAĆ

Zapewnij wędlinie odpowiednią cyrkulację powietrza. Niech swobodnie oddycha. Wędliny dojrzewające poza lodówką najlepiej powieś przy oknie. Te w lodówce niech mają swój własny, osobisty talerz.

5. SPRAWDŹ OPAKOWANIE

Sprawdzaj opakowanie hermetyczne, w którym znajduje się wędlina. Dotyczy to zwłaszcza tych produktów, które przechowujesz już dłuższy czas. Jeśli opakowanie się rozszczelniło, koniecznie wypakuj z niego wędlinę.

6. UNIKAJ KONTAKTU

Wędliny nie powinny dotykać innego pożywienia oraz półek lodówki. Te, które dosuszają się poza lodówką, najlepiej powstrzymać od romansu z meblami.

Mam nadzieję, że powyższe rady pozwolą jak najdłużej cieszyć się smakiem i aromatem naszych wędlin, czego Państwu
i sobie życzę.

Trzymajcie się ciepło,

Mistrz Jacek Łomżyński

Subscribe to our newsletter