0

Kwota: 0,00 


Brak produktów w koszyku.

Zaznacz stronę

Blog

Wydobycie najlepszych walorów smakowych z naszych wędliny zależy od kilku czynników.

Wędliny należy traktować w odpowiedni sposób. Po to, aby jak najdłużej móc cieszyć się ich wykwintnym smakiem. Dotyczy to produktów niezamykanych oraz zamykanych hermetycznie. Opakowanie próżniowe nie tylko wydłuża czas przechowywania wędlin, ale przede wszystkim pozwala wędlinom dojrzeć. Smak ziół użytych podczas macerowania na sucho przenika do wnętrza wędliny. Wędlina osiąga swój optymalny bukiet aromatów. Ma to szczególne znaczenie dla walorów smakowych wędlin dojrzewających wędzonych czy dojrzewających suszonych.

Wędzonki oraz kiełbasy wędzone.

Po wyjęciu wędliny z opakowania próżniowego nadmiar naturalnego osocza dobrze osuszyć ręcznikiem papierowym, bądź pozostawić wędlinę na kilka minut z swobodnym dostępem do powietrza. Dobrą praktyką przechowywania naszych wędzonek (po spożyciu części wędliny) jest ich ponowne zamknięcie domowymi pakowarkami próżniowymi lub włożeniu jej po prostu do lodówki bez okrycia, z dostępem do powietrza. Unikamy wilgoci. Niższa temperatura spowalnia proces wysychania. Wędzonki oraz kiełbasy wędzone można mrozić.

Wędliny dojrzewające wędzone, dojrzewające suszone.

Jesteśmy różni, każdy z nas przez lata doświadczeń kulinarnych wykształcił własny indywidulany pogląd na oczekiwany smak. Dlatego jedni z nas, wolą zjeść potrawy bardziej delikatne, kruche inni wyraziste. Niektórzy wolą niezwykle delikatną Polędwiczkę Borową bez dodatkowego dosuszenia, czy uderzający intensywnie bukiet aromatów zakończony pikanterią po jej wysuszeniu.

Podczas kilkudniowego procesu dojrzewania frykasów w wytwórni skrupulatnie pilnujemy temperatury, wilgotności i wymian czystego powietrza we wnętrzu dojrzewalni. Wszystko po to, aby w odpowiednim dniu, w odpowiednim momencie zamknąć wędlinę w próżni, co dodatkowo powoduje pożądane przenikanie się aromatów w wędlinie. W tym także dniu wędlina staje się dostępna dla Państwa.

Wędlinę po wyjęciu z opakowania próżniowego należy wstępnie osuszyć tak, aby w dotyku stała się sucha. Należy przygotować ostry nóż, spożywając cienkie plasterki wędliny, powodujemy szybsze rozprzestrzenienie się aromatów, co ma bardzo znaczący wpływ na odbiór walorów smakowych wędlin.

Pamiętaj to Ty decydujesz jak bardzo intensywny ma być smak wędliny. Przypominając przykład Polędwiczki Borowej. Proces suszenia wędliny w warunkach domowych, może odbywać się w przewiewnej spiżarni, na oknie czy w lodówce. Według jednej, lecz bardzo ważnej zasady – powierzchnia wędliny przechowywana w odpowiednich warunkach musi być sucha. Dotyczy to również wędlin, na których występuje panierka.

Podczas procesu dojrzewania na wędlinach może pojawić się suchy charakterystyczny nalot o białej barwie. Jest to naturalne zjawisko, które może wystąpić w ścisłe określonych warunkach, które mogą wystąpić także u Państwa w domu, mówimy tu o określonej wilgotności, temperaturze, brak wymian powietrza. Jest on bezpieczny dla zdrowia oraz nie ma wpływu na walory smakowe wyrobów. Najszybszym i najprostszym sposobem pozbycia się nalotu jest przetarcie wędliny ściereczką nasączoną oliwą. Dodatkowo czynność ta pozwoli zamknąć pory wędliny, co znacznie spowolni proces jej dalszego wysuszania.

Mam nadzieję, że powyższe rady pozwolą jak najdłużej cieszyć się smakiem i aromatem
naszych wędlin, czego Państwu i sobie życzę.

Trzymajcie się ciepło,

Mistrz Jacek Łomżyński