
Przyprawy i zioła definiują smak naszych wędlin i sprawiają, że są wyjątkowe. Lubimy eksperymentować łącząc nowe aromaty i zapachy. Jednocześnie, niezwykle ważny jest dla nas aspekt zdrowotny naszych ziołowych mieszanek, w których dojrzewają nasze mięsa.
Niektórym z naszych przysmaków nadajemy delikatny smak, innym – pikantności.
Jedną z przypraw, którą wciąż odkrywamy na nowo jest pieprz Cayenne.
Dawkujemy z umiarem jego bardzo ostry smak, ale z pasją odkrywców lubimy go mieszać z różnymi ziołami. Uzyskujemy tym samym niezwykle intrygujące aromatyczne bukiety, którymi dzielimy się z Wami.
Co ważne, oprócz walorów smakowych, pieprz Cayenne ma szereg zalet zdrowotnych, m.in.:
- pomaga walczyć z przeziębieniami
- ma właściwości przeciwgrzybiczne
- zapobiega migrenie
- jest anty-alergenem
- wspomaga trawienie i pomaga schudnąć
- ma właściwości antybakteryjne
- uśmierza ból stawów
- wspomaga serce
Moglibyśmy w nieskończoność wymieniać jego plusy. Koniecznie zaopatrzcie w niego swoje kuchnie i apteczki.